2 Ocak 2013 Çarşamba

Sağlıklı bir ayak mı yoksa düztaban mı… farkı biliyor musunuz?

Çoğu bebek düz bir taban ile doğar. Bebeklerin Ayak tabanlarının oyuğunda doğal bir yağ tabakası vardır. Bebeğiniz 2 ayak ve 10 parmakla doğar, ama aslında ayak 26 kemikten oluşur. bu kemikler oldukça yumuşak kıkırdak kıvamındadır ve ergenliğe kadar sertleşirler.

Bebeğinizin ayaklanıp kasları güçlenmeye başladıkça, tabandaki yağ tabakası da yok olmaya başlar. En geç 6 yaş civarında artık ayak tabanının düz değil oyuk olması beklenir.
Bu doğal proses oluşurken ayak oyuğunun oluşması için ekstra destek vermek yerine, aksine bebeği mümkün olduğu kadar çıplak ayak dolaşması sağlanmalıdır. Eğer çıplak ayak ile dolaşması sağlanamıyorsa, ayağın doğal hareketine izin veren esnek tabanlar ile desteklenmelidir. Bebeğinizin ayağının doğal büyümesine ve gelişimine imkan verilmesi bu küçük kemiklerin doğal bir şekilde gelişmesine ve kuvvetlenmesine izin verecek ve ayakların tüm hayatı boyunca bedeni taşımasına yardım edecektir. 

Düztaban ya da tıbbi terimiyle per planus, taban  boşluğunun olmaması ve ayakta dururken ayağın düz olarak yere basmasıdır.  Çocuklar nadir olarak ayak ağrısı hissederler ama bunun yanısıra çoğunlukla, bacak yorgunluğu, kramp, hantallık, düşme gibi semptomlar ya da iki ayakkabı teki arasındaki bariz farklılık gibi problemlerle şikayetçi olurlar.

Düztaban için eğer ağrı ya da yürüme problemi yoksa çoğunlukla bir tedavi uygulanmaz.  Eğer bu tip bir şüpheniz varsa, doktorunuza kontrol ettirmenizi ve eğer bir problem varsa, tedavi yöntemleri hakkında bilgi almanızı öneririz.

Görsel kaynağı: TOTAL FOOT & ANKLE OF OHIO

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder