1 Ocak 2013 Salı

Çocukların ayakları hakkında bilmedikleriniz…

Çocukların ayakları büyüklerin ayaklarından farklıdır. Bebeğiniz iki ayak, 10 parmak ve başlangıç seviyesindeki 26 kemik ile doğmuştur. Bu kemikler başta yumuşak, güçsüz ve esnektir, zamanla onun vücudunu ömrü boyunca dik bir şekilde tutabilmesi için kuvvetli, sert ve destekleyici olurlar.

Büyükler için üretilen bir ayakkabıyı küçültüp çocuklar için üretemezsiniz. Her ne kadar büyüklerin kullandığı bir model küçüklerin ayağında çok şirin ve eğlenceli gözükse de  - böyle bir kullanım çocuğun ayağının deforme olmasına neden olur ve ömrü boyunca sağlıksız bir ayağa ve duruşa sahip olmasına neden olabilir. Çocuk ayakkabısı; çocukların ayaklarının natürel şekline uygun olmalıdır. Bebeğiniz; oturma, emekleme, sıralama ve ilk adımlardan oluşan sihirli süreci yaşarken ayağının anatomik yapısı da bir yandan değişir. Çocuklar önünde büyümesi için yeterli boşluğa sahip, esnek ayakkabılar kullanarak, ayaklarının büyüme, esneme, güçlenme aşamalarını doğal sürecinde yaşamalıdırlar.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Çocukların ayakkabılarının kalın, kaba tabanlara ihtiyacı yoktur

Ayaklar vücudumuzda en yoğun olan 200,000 adet sinir ucuna sahiptir. Beynimize giden hareket emirlerinin %70 i ayaklarımızdaki bu sinirler aracılığı ile gider. Dolayısıyla çocuğunuz yeri ne kadar çok hissederse, vücududa o kadar dengeli olacak ve doğru yürüyüşü sağlayacaktır. İnce tabanlı esnek ayakkabılar çocuğunuzun ayağındaki algılama sürecine maksimum düzeyde izin verecektir.

Egzersiz; ayaklardaki kasların gelişmesi için çok önemli bir unsurdur. Çocuklar sürekli olarak ayağın doğal hareketleri olan, dönme, bükme, esneme, kavrama, tutunma gibi hareketleri gerçekleştirmelidir.  Ayakkabı bu hareketleri engellemeyen, sadece koruma amaçlı hafif bir ürün olmalıdır.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Çocukların ayakkabıları dar kalıp olmamalıdır

Bebekler zaman geçtikçe kuvvetlenen jöle kıvamındaki kemikler ile doğarlar. Ayağı kısıtlayıcı ve zayıf kavrayan ayakkabılar ayağın doğal olmayan bir şekilde şekillenmesine yol açar. Bu deformasyon ileride ayaklar, bilekler, dizler, kalça ve hatta omurga ile ilgili bir sürü sağlık problemine yol açabilir.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Çocukların ayakları büyüklerden daha çok terler

Çocukların ayakları yetişkinlere oranla iki kat terler, bu sebeple de ayaklarının nefes alması çok önemlidir. Deri hava aldığı için, büyüyen ayaklar için en iyi ve en az kokan tercihdir. Deri aynı zamanda yumuşak ve ayağı kısıtlamayacak şekilde esnektir.

…………………………………………………………………………………………………………………

Çocukların ayaklarının ayak boşluğu desteğine ihtiyacı yoktur

Çoğu bebek düz bir taban ile doğar. Bebeklerin ayak tabanlarının oyuğunda doğal bir yağ tabakası vardır. Bebeğinizin ayaklanıp kasları güçlenmeye başladıkça, tabandaki yağ tabakası da yok olmaya başlar. Eğer ayak boşluğunda destek olan ayakkabılar kullanılırsa, buradaki kaslar tembelleşeceğinden ayak doğal bir şekilde güçlenemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder