2 Ocak 2013 Çarşamba

Doğru ayakkabıyı seçmek

Bebekler ya da çocuklar için doğru ayakkabıyı seçmek... Özellikle ilk ayakkabısı ise, bu işlem aileler için çok heyecanlı bir adım... Fakat nasıl ve ne zaman doğru ayakkabı seçilebilir? Bu soru yıllardır soruluyor, üzerine bir sürü araştırmalar yapılıyor

Çocukların ayaklarının ebeveynlerinkilerden çok farklı olduğunu biliyor muydunuz? Çocuk ayakları parmak kısmında daha geniş, topuk tarafında daha dar, taban çukurları ise yağ tabakasıyla kaplı olduğu için düzdür. Kemikleri arasında yumuşak jöle kıvamında geniş boşluklar vardır. Dolayısıyla minik ayaklar oldukça hassastırlar.

Yenidoğan bebekten, 4 yaşına kadara minik ayaklar büyük değişiklikler geçirirler. Hareket sayesinde taban boşluğundaki yağlı doku yok olur, küçük kemikler sertleşmeye başlar ve kaslar yere basmaya elverişli olacak şekilde gelişir. İnanılmaz olsa da 26 kemik ve 36 bağın tam oluşumu 13 yaş civarına kadar sürer!

Tüm minik ayaklar hayata inanılmaz yumaşak ve esnek başlıyor, ve doğal gelişimini tamamlamaya çalışıyor. Dar çoraplar ya da sert ayakkabılar bu sağlıklı gelişimi engelliyor.

 “Tüm çocukların sağlıklı ayaklara sahip olmasına izin verilmeli,”,Chris Bennett, Bobux kurucusu ve direktörü. Son 20 yıldır Bobux çıplak ayağın doğal gelişimine izin veren ayakkabılar üretiyor, şirket filazofisi olarak çıplak ayağın sağlığını ve özgürlüğünü taklit edecek ayakkabılar üretiliyor.

Çocukların ayakları yetişkinlerinki gibi değildir

Bebeğiniz iki ayak, 10 parmak ve başlangıç seviyesindeki 26 kemik ile doğmuştur. Bu kemikler başta yumuşak, güçsüz ve esnektir, zamanla onun vücudunu ömrü boyunca dik bir şekilde tutabilmesi için kuvvetli, sert ve destekleyici olurlar.


Bebeğiniz oturma, emekleme, gezinme, yürüme ve en sonunda güvenli bir şekilde koşma gibi sihirli aşamaları birer birer gerçekleştirirken ayakları da çarpıcı bir şekilde değişir. Eğer doğru bir şekilde özen gösterilirse, ayakları onu ömrü boyunca sağlıkla taşıması için doğal bir şekilde gelişebilir.
Maalesef yetişkinler için yapılan ayakkabıların küçük bedenlerini de çocuklar için üretemezsiniz, çünkü bu çocuğun ayağına hayatı boyunca zarar verir.

Sinirler

Ayaklar içerisinde 200.000’den fazla sinir ucu bulunmaktadır ki, bu tüm vücudumuz içerisinde sinir uçlarının en yoğun olduğu bölümdür. Harekete ait bilginin %70 i ayaklardaki sinirlerden beyne gitmektedir, bu sebeple çocuğunuz yeri ne kadar iyi hissederse, vücudunun denge ve yürüme kabiliyeti, o kadar doğru olacaktır. Bobux gibi ince tabanlı esnek ayakkabılar, çocuğunuzun ayağındaki algıyı en iyi şekilde iletmesini sağlar.

Kemikler

Bebekler zaman geçtikçe kuvvetlenen jöle kıvamındaki kemikler ile doğarlar. Ayağı kısıtlayıcı ve zayıf kavrayan ayakkabılar ayağın doğal olmayan bir şekilde şekillenmesine yol açar. Bu deformasyon ileride ayaklar, bilekler, dizler, kalça ve hatta omurga ile ilgili bir sürü sağlık problemine yol açabilir.

Kaslar

Egzersiz, güçlü kas gelişimi için çok kritiktir. Çocuklar kıvrılma, döndürme, kavrama, esnetme ve yuvarlanma gibi doğal hareketleriyle ayaklarına sürekli egzersiz yaptırırlar. Çıplak ayak bu hareketlere izin verir, eğer ayakkabı giyilmesi gerekiyorsa da bu doğal hareketlerini engellemeyecek modeller tercih edilmelidir.

Ter

Çocukların ayakları yetişkinlere oranla iki kat terler, bu sebeple de ayaklarının nefes alması çok önemlidir. Deri hava aldığı için, büyüyen ayaklar için en iyi ve en az kokan tercihdir. Deri aynı zamanda yumuşak ve ayağı kısıtlamayacak şekilde esnektir.
 
Kan Dolaşımı

Bir çok ebeveyn, çok iyi sarıp sarmalanmazsa çocukların ayaklarının üşüyeceğini düşünür. Aslında tam tersi doğrudur. Çıplak ayaklı ya da esnek bir ayakkabı giyen bir çocuğun ayaklarındaki kan dolaşımı daha rahat olacağı için aslında ayakları doğal yolla ısınmaktadır.

Taban Çukuru

Parmakların açılmasına izin vermeyen dar ayakkabılarda parmaklar baskılandığında ayak dışa doğru kıvrılarak dengeyi sağlamaya çalışır. Çocuklar bu şekilde bir baskı olduğunda rahatsız olurlar ve parmakları yerine topuklarını kullanarak yürümeyi tercih ederler. Bu yürüyüş şekli ise düşük topula sonuçlanır*.

* 'Kaynak: 'Take off your shoes and walk', Simon Wikler, DSC

Çocuğunuzun ayağına bir şans verin. Onları çıplak ayak bırakın veya onlara doğru ayakkabıyı –çıplak ayağa benzeyen- alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder